PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj szpinak: włóż umyte warzywa na patelnie bądź naczynie żaroodporne i połóż je na wolnym ogniu. Kiedy liście zmniejszą już swoja objętość , dodaj oliwę z oliwek. Przed przygotowaniem zapiekanki, zetrzyj ser. Wymieszaj mąkę i jajka w misce, a następnie zagnieć ciasto.
Jego konsystencja powinna przypominać ciasto na ravioli lub pierogi. Odstaw na około 40 minut. Przygotuj czystą bawełniana bądź lnianą szmatkę. Rozwałkuj ciasto na długie paski (grubsze niż 3 milimetry). Aby to zrobić, użyj wałka lub maszyny do wałkowania ciasta. Ciasto można rozwałkować w formie dużego okrągłego ciasta. Umieść ciasto na tkaninie.
Na tkaninie połącz paski razem, aby uzyskać duże długie ciasto.
Połóż szpinak na cieście i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ciasta.
Posyp serem ( użyj około 200 gr ) , a następnie zwiń ciasto. Jeśli jego rozmiar jest zbyt duży, zwiń go w górę, jak pokazano na zdjęciu.
Zawiń wałek ciasta w szmatkę, a następnie uformuj w pierścień.
W garnku zagotuj 3 litry wody, posól. Do wrzącej wody włóż rolkę ciasta i gotuj około 20 minut. Gdy rolka jest już gotowa, wyjmij ją z garnka i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Ściągnij tkaninę, następnie pokrój rolkę na małe kawałki.
Umieścić kawałki w szklanym naczyniu do pieczenia i posyp resztką startego sera.
Pokrój masło na małe kawałki i umieść je na wierzchu zapiekanki.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.