Przygotuj fantastyczny szaszłyk z kurczaka w domu: wypróbuj ten wspaniały przepis, a będziesz do niego wracać

Z tego przepisu możesz łatwo przygotować doskonałe, soczyste mięso, które smakuje dokładnie tak, jak typowy turecki specjał uwielbiany prze wszystkich – kebab!

Nawet nie musisz włączać piekarnika ani grilla, możesz szybko przygotować mięso na patelni.

Potrzebujesz:

  • 1 kg kurczaka bez kości (udka lub piersi)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego lub keczupu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól do smaku
  • szczypta cynamonu
  • pasta czosnkowa lub zmiażdżony czosnek do smaku (ilość zależy od Twoich preferencji smakowych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • patyczki do ​​szaszłyków

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przygotuj marynatę.

Jogurt wlej do miski, dodaj przecier lub keczup, czerwoną paprykę, pieprz czarny, chili, kminek, sól, cynamon, zmiażdżony czosnek, polej oliwą, octem i sokiem z cytryny.

Marynatę wymieszaj, włóż do niej mięso i dokładnie wymieszaj. Przykryj i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Przygotowane mięso nadziewaj na patyczki do szaszłyków.

Posmaruj patelnię olejem, rozgrzej i smaż na niej przygotowane mięso.

Dokładnie piecz ze wszystkich stron na złoty kolor.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!