Szarlotka z kefirem wg babcinego przepisu – Wszyscy są zachwyceni jej smakiem. Robię na każde święta
33 582
Gdy byłam mała, moja mama robiła wyśmienitą szarlotkę. Jakiś czas temu zapragnęłam sama ją przyrządzić.
Mama podała mi przepis, a ja postanowiłam się nim z Wami podzielić. Jestem pewna, że Wam też przypadnie do gustu.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
1 szklanka kefiru
200 g kaszy manny
3 jabłka
2 jajka
150 g cukru
50 g masła
1 łyżeczka sody
20 g kakao
Jak przyrządzić ciasto?
Do niewielkiej miski wsyp kasze mannę, sodę, kakao oraz cukier, a następnie wymieszaj. Ubij jajka z kefirem i dolej do miski z wymieszanymi suchymi składnikami.
Całość porządnie wymieszaj i odstaw na 20 minut. Teraz zajmij się przygotowaniem jabłek, ale najpierw roztop masło w rondelku. Obierz jabłka, pokrój w plasterki i włóż do rondla.
Podgrzewaj przez około 10 minut. Pamiętaj, by cały czas je mieszać. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, nasmaruj masłem i ułóż na nim jabłka.
Na koniec dodaj ciasto, ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz szarlotkę przez około 25 minut. Gdy ciasto wystygnie, to posyp je cukrem pudrem. Ciasto jest już gotowe do konsumpcji.
Smacznego! Pamiętaj, by zanotować sobie ten przepis, bo znajomi będą Cię o niego prosili.