Przygotowanie trwa kilka minut i do piekarnika: Doskonała włoska szarlotka, zrobisz ją z jednej miski.
22 095
Dziś chciałabym zaprezentować przepis na doskonałą włoską szarlotkę.
Jest prosta w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczna. Aromat tego ciasta wręcz zachwyca!
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
5 kwaśnych jabłek,
100 g roztopionego masła,
2 jajka,
cukier waniliowy,
100 g mąki pszennej,
sok z 1 cytryny,
1/2 opakowania proszku do pieczenia,
100 ml mleka
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy oraz odrobina mąki,
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie ciasta
Obierz jabłka, pokrój na cienkie plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Pozostałe składniki umieść w dużej misce, mieszaj powoli do całkowitego połączenia wszystkich składników, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Okrągłą blachę posmaruj masłem i posyp mąką, następnie umieść jabłka i zalej przygotowanym wcześniej ciastem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 45 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu szarlotki posyp ją cukrem pudrem w celu uzyskania pięknego efektu dekoracyjnego.