Przygotowanie trwa kilka minut i do piekarnika: Doskonała włoska szarlotka, zrobisz ją z jednej miski.

Dziś chciałabym zaprezentować przepis na doskonałą włoską szarlotkę.

Jest prosta w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczna. Aromat tego ciasta wręcz zachwyca!

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 5 kwaśnych jabłek,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy oraz odrobina mąki,
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie ciasta

Obierz jabłka, pokrój na cienkie plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Pozostałe składniki umieść w dużej misce, mieszaj powoli do całkowitego połączenia wszystkich składników, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Okrągłą blachę posmaruj masłem i posyp mąką, następnie umieść jabłka i zalej przygotowanym wcześniej ciastem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 45 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu szarlotki posyp ją cukrem pudrem w celu uzyskania pięknego efektu dekoracyjnego.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!