Babciny przepis na skuteczny syrop na odporność. Pij go codziennie, a nie zachorujesz
56 494
To naprawdę bardzo prosty przepis. Zacznij od zebrania świeżych kwiatów mniszka lekarskiego – z czystych terenów. Potrzebujesz same główki mlecza. Można nie odcinać zielonych części, dzięki czemu syrop będzie miał delikatną goryczkę.
Ilość składników na 1 porcję – czyli 2-3 słoiki i 300-500 kwiatów mniszka – możesz przyjąć, że w 1 litrowym garnku mieści się potrzebna ilość lekko ubitych kwiatów.
Do przygotowania syropu potrzebujesz: 1 litra kwiatów, 2 cytryn, 1 litra wody, 1 kg cukru. Wszystkie przebrane kwiaty włóż do garnka i zalej zimną wodą. Teraz gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw garnek w chłodne miejsce. Powinien stać tam dobę.
Następnie odcedź wywar przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Następnie gotuj syrop na małym ogniu do momentu aż otrzymasz konsystencję podobną do miodu. Syrop możesz przelać do słoiczków. Pamiętaj, że termin ważności wynosi kilka miesięcy.
Syrop z mniszka lekarskiego: sposób spożywania
Syrop może być stosowany przez osoby dorosłe oraz dzieci. Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek dziennie. Niektórzy dodają go do herbaty. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik miodu, którym posmarujemy kromkę chleba. Należy zaznaczyć, że syrop z mniszka lekarskiego nie jest polecany każdemu.
Powinny na niego uważać osoby, które zmagają się z wrzodami żołądka lub z nadkwasotą. Dla osób z cukrzycą zalecane jest picie naparu z mniszka lekarskiego.