Deser ten jest idealny na święta: Z tego przepisu powstaje piękny strudel makowy. Nadzienie jest wilgotne i aromatyczne.
6 391
Najpierw przygotuj ciasto. Zacznij od rozkruszenia drożdży, a następnie dodaj do miski po około łyżeczce mąki i cukru. Wymieszaj mieszankę, a następnie zalej ją połową mleka. Aby drożdże mogły urosnąć, przykryj wszystko ręcznikiem. W dużej misce wymieszaj mąkę z olejem, solą, cukrem i cukrem.
Wymieszaj wszystko razem i stopniowo dodawaj drożdże, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotuj masę makową.
Umieść mak w misce. Zalej je wrzątkiem, aż osiągną grubość ok. 2 cm. Pozostaw do ostygnięcia na 30-60 minut. Wymieszaj mak w misce z pozostałą wodą.