Strudel sernikowy dla leniwych kobiet: Połącz wszystkie składniki i do piekarnika. Raz dwa i gotowe
65 233
Sernikowy strudel, to wręcz idealny przepis dla tych, którzy uwielbiają słodkości, ale nie chcą przeznaczać na ich przygotowanie dużo czasu.
Nieskomplikowany, a zarazem przepyszny. Bez wątpienia będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
1 szklanka cukru,
3 szklanki mąki,
opakowanie cukru wanilinowego,
opakowanie proszku do pieczenia,
125 g masła.
Do przygotowania masy twarogowej potrzebne będą:
3 kostki twarogu,
1 jajko,
szklanka cukru,
pół litra mleka,
opakowanie cukru wanilinowego,
dodatkowo można dodać bakalie, suszone owoce, np. rodzynki.
Sypkie składniki na ciasto należy wsypać do miski i wymieszać. Połowę ciasta umieszczamy na przygotowanej wcześniej blaszce do pieczenia (należy wyłożyć ją papierem do pieczenia).
Po przygotowaniu ciasta, przychodzi czas na masę.
Składniki, które ją tworzą należy dokładnie zmiksować, aby powstała w ten sposób masa była gładka, przypominała nieco swoją konsystencją gęstą śmietanę albo jogurt.
Układamy ją następnie łyżką na wyłożonym wcześniej na blasze cieście. Jeżeli dodajemy bakalie, to w tym momencie możemy nimi posypać masę twarogową.
Na to wszystko wykładamy drugą warstwę ciasta, na której umieszczamy kawałki masła, które rozpuści się na cieście w czasie pieczenia.
Blaszkę z ciastem wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni). Całość pieczemy przez około 30-40 minut.