Ten łatwy do zrobienia strudel z doskonałym nadzieniem makowo-jabłkowym jest pyszny i ma wspaniały aromat.
1 355
Masz ochotę na deser z jabłkami, ale nie na tradycyjną szarlotkę. Ten przepis na ciasto z jabłkami i makiem pomoże Ci na nowo odkryć radość z owoców!
Składniki
Ciasto:
Mąka – 400g
Cukier rycynowy – 1 łyżka (ok. 10 g)
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka (ok. 5 g)
Jajko – 1 szt.
Masło – 100g
Śmietana 16% – 4 łyżki (ok. 40g)
Do posmarowania ciasta można użyć oleju roślinnego
Nadzienie:
Jabłka – 4 szt.
Mak mielony – 150g
Sok z cytryny
Cukier puder
Cynamon
Zajmij się przygotowaniem.
W misce połącz wszystkie suche składniki, w tym mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodaj masło, śmietanę i jajko. Dobrze połącz wszystkie składniki.
Aby ułatwić sobie wałkowanie ciasta, należy najpierw uformować je w prostokąt. Teraz możesz przygotować nadzienie. Wymieszaj składniki razem: Zetrzyj jabłka na tarce, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny. W osobnej misce połącz mak z cukrem. Ilość cukru pudru możesz dostosować do swoich upodobań smakowych w przypadku obu nadzień.
Następnie wróć do ciasta. Po posmarowaniu każdego kawałka olejem, rozprowadź masę makową na cieście, a następnie jabłka. Ostrożnie rozwałkuj ciasto i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj strudel żółtkiem, aby ładnie się zrumienił podczas pieczenia.
Piecz formę w temperaturze 180°C przez 25 minut, a następnie delektuj się deserem makowo-owocowym.