Kremowy sos grzybowy z parmezanem i czosnkiem – Sekretem jest jeden składnik

Kremowy sos grzybowy z parmezanem i czosnkiem – procedura przygotowania

Ten przepis na kremowy sos grzybowy jest bardzo uniwersalny i można go stosować do każdego rodzaju mięsa lub w połączeniu z makaronem. Przygotuj prosty sos w kilka minut.

Składniki

  • grzyby – 200 g
  • czosnek – 9 ząbków
  • cebula – 1 szt
  • masło – 1 łyżka
  • rosół z kurczaka (bulion warzywny) – 240 ml
  • śmietana do ubijania – 80 ml
  • parmezan – 80 ml
  • oregano – 1 łyżka
  • pietruszka – 1 pęczek
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz – do smaku

Przygotowanie

Pieczarki myjemy i kroimy w krążki. Obierz i drobno posiekaj także 7 ząbków czosnku i cebulę. Drobno posiekaj również natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pozostałe dwa ząbki czosnku, posiekaną cebulę, dodajemy masło i wszystko mieszamy. Usuń ząbki czosnku z patelni i wmieszaj grzyby, smaż przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wmieszaj czosnek i dodaj bulion. Całość doprawiamy pieprzem i solą i dokładnie mieszamy.

Teraz dodaj oregano i gotuj przez 10 minut. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i posypać tartym parmezanem. Sos grzybowy mieszamy aż zgęstnieje i na koniec dodajemy natkę pietruszki. W razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem i podawać z makaronem lub mięsem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!