Przepis na marynatę do soczystego kurczaka według przepisu cioci Zosi. Doświadczone gospodynie wiedzą jak go przygotować.

Doświadczone gospodynie wiedzą, że kluczem do soczystego, delikatnego mięsa z kurczaka jest dobra marynata. Czasami droga do idealnej receptury wymaga wielu eksperymentów i prób.

Dziś zdradzę Ci, mój ulubiony sposób jak zrobić marynatę do kurczaka z sosem sojowym i miodem. Sprawi ona, że kurczak będzie delikatny, soczysty i bardzo pachnący!

Składniki

  • 1,2 kg mięsa z kurczaka (podudzia lub skrzydełka)
  • 4 łyżki miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki i czarnego pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

Najpierw musisz przygotować mięso z kurczaka. Dobrze umyj, odetnij trochę nadmiaru tłuszczu i je posól. Pamiętaj jednak, że w marynacie znajdzie się słony sos sojowy więc nie przesadzaj z jej dodatkiem. Na każdym podudziu warto wykonać kilka małych, ukośnych  nacięć : w ten sposób mięso lepiej się zamarynuje i szybciej upiecze.

Teraz przygotowuj marynatę.  Aby to zrobić, wymieszaj w misce ketchup, miód, paprykę, pieprz, sos sojowy, olej roślinny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko to dobrze wymieszaj i nasmaruj mięso powstałą marynatą. Przykryj pojemnik  z kurczakiem folią spożywczą i odstaw na 12 godzin do lodówki. 

Następnie rozgrzej piekarnik do 180 ℃. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Ułóż na niej kurczaka i przykryj go pergaminem. Mięso piecz przez 40 minut. Po tym czasie zdejmij górny pergamin i piecz przez kolejne 10-15 minut.

Nie mamy wątpliwości, że ta marynata stanie się Twoim kulinarnym ulubieńcem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!