Bardzo delikatne i słodkie – uwielbiam. Placuszki ze śmietaną – Przepyszne, sycące, proste w przygotowaniu.
2 760
Wyśmienite placuszki ze śmietaną
Przepyszne, sycące, proste w przygotowaniu i ekspresowe placuszki są idealnym daniem na śniadanie, przekąskę, deser jak i kolację. Są bardzo delikatne i słodkie, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Wypróbuj ten przepis, a na pewno nie pożałujesz!
Składniki
mleko (200 ml)
mąka (3-3,5 szklanki)
śmietana (120 g)
jajko (1 sztuka)
suche drożdże (1,5 łyżeczki)
cukier (1,5 łyżki stołowej)
sól (1 łyżeczka)
olej rafinowany roślinny (2,5 łyżki stołowej)
Przygotowanie
Mleko podgrzej na niewielkim ogniu, rozpuść w nim drożdże, dodaj cukier i sól. Wymieszaj wszystko. Wlej do powstałej mieszanki olej roślinny, wbij całe jajko i dodawaj stopniowo niewielkimi porcjami mąkę.
Następnie wymieszaj wszystko, zagnieć dłońmi ciasto i odstaw je na 20 minut. Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego małe okrągłe placki o grubości około 1 centymetra. Usmaż je na patelni po obu stronach, aż się zarumienią.
Gorące placuszki polej przed podaniem kwaśną śmietaną i posyp cukrem pudrem. Możesz je także podawać z dżemem lub owocami. Życzymy smacznego!