Mogę je piec nawet codziennie: przepyszne ciasto ze śmietaną – takie proste i tak smaczne.

Niezwykle pyszny i pachnący domowy deser. Przepis jest bardzo prosty, a smak niesamowity. Na pewno spodoba Ci się ten kremowy ptyś! A Twoi goście będą prosić o zdradzenie przepisu!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • żółtka – 4 szt.
  • cukier – 100 g
  • masło – 130 g
  • mąka – 350-400 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Nadzienie:

  • białka – 4 szt.
  • cukier  – 130 g
  • śmietana (18%) – 400 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • skrobia kukurydziana – 3 łyżki
  • wiśnie 100 g + 1 łyżeczka skrobi

Przygotowanie:

Wymieszaj żółtka ze 100 g cukru, dodaj miękkie masło, ponownie wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wyrób ciasto. Podziel je na 2 części (jedną nieco większą od drugiej).

Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Białka ubij mikserem w pianę, stopniowo dodawaj cukier (130 g).

Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i skrobię.

Delikatnie mieszaj, aż masa będzie gładka. Posyp wiśnie skrobią.

Wyłóż spód formy (30 * 32 cm) papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłóż równo na dnie, wygładź je.

Na ciasto wylej nadzienie, wiśnie ułóż w blaszce.

Drugą część ciasta zetrzyj na tarce.

Piecz w temperaturze 180º 40-45 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!