Drożdżowe bułeczki w sosie śmietanowym. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.
408
Przygotowanie malutkich bułeczek z ciasta drożdżowego w kremie o zapachu wanilii wcale nie jest trudne, a efektem jest pełnowartościowe słodkie danie, które spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki:
Bułeczki:
3 szklanki mąki półgrubej
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonej margaryny
1/2 kostki drożdży (20 g)
1 jajko
1 szczypta soli
1 cukier waniliowy
trochę skórki z cytryny
Krem:
650 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1 łyżka rumu
Proces przygotowania
Drożdże pokruszyć do miski, posypać 1 łyżką cukru, zalać odrobiną mleka i pozwolić drożdżom wyrosnąć.
W misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszaj.
Dodajemy rozpuszczoną margarynę, drożdże i mleko, w którym ubijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w ogniu na co najmniej 1/2 godziny.
Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiamy i formujemy małe bułeczki, które rozpłaszczamy obok siebie na wysmarowanej tłuszczem blasze. Bułeczki smarujemy rozpuszczoną margaryną i między nimi i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C na złoty kolor. Śmietana: zagotować 500 ml mleka. Rozpuścić budyń w proszku, cukier i rum w pozostałej części (150 ml) i wlać do mleka na kuchence. Gotuj, aż zgęstnieje. Wlej krem na bułki na talerzu.