Smażony ryż z porem, ziemniakiem, selerem i marchewką. Lepiej zrób podwójną porcję.

Ryż smażony z porem, ziemniakiem, selerem i marchewką – sposób przygotowania

Jeśli kochasz warzywa, wypróbuj ten smaczny, łatwy, szybki i tani przepis na smażony ryż, który błyskawicznie nakarmi całą Twoją rodzinę.

Składniki

  • ryż – 250 gr
  • por – 1 szt
  • ziemniak – 1 szt
  • marchewka – 3 szt
  • seler – ćwiartka bulwy
  • olej roślinny – 4 łyżki
  • jajka – 4 szt
  • przyprawy curry – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę, wsypać ryż i gotować około 10 minut do miękkości. W międzyczasie obierz ziemniaka, por, marchewkę i seler i pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.

Rozgrzej cztery łyżki oleju roślinnego na patelni, a gdy będzie gorący, zmniejsz ogień do średniego i najpierw dodaj marchewki do oleju i smaż przez 1 minutę. Następnie dodać pory i smażyć razem jeszcze 1 minutę.

Po porach w następnej kolejności dochodzą ziemniaki, ponownie smażymy je przez minutę, a na końcu dodajemy seler. Wymieszaj warzywa, zamknij pokrywkę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj zawartość patelni przez 5 minut. W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszaj warzywa.

Do duszonych warzyw dodać 200 ml wody i dodać 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę przyprawy curry i trochę pieprzu do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ponownie zamknij pokrywkę i gotuj dalej na małym ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.

W tym momencie ryż powinien się ugotować, więc odcedź go i pozwól mu spłynąć. Ugotowany ryż przełożyć na patelnię ze zmiękczonymi warzywami, wymieszać i razem z warzywami chwilę poddusić. Na koniec do ryżu dodaj cztery jajka i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Zamknij patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3 minuty. Dobrze wymieszaj i natychmiast podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!