Słone ciasto francuskie nadziewane pepperoni, mozzarellą i pomidorami. Sprawdzony przepis.
Słone ciasto francuskie nadziewane pepperoni, mozzarellą i pomidorami – sposób przygotowania
To słone ciasto francuskie nadziewane salami, pomidorami i serem doskonale sprawdzi się jako oryginalna przekąska na różne przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi. Gwarantuje, że będzie wielkim hitem, ponieważ jest cudownie puszysty i giętki ze sprawdzoną kombinacją składników w środku.
Ciasto
- jajka – 3 szt
- oliwa z oliwek – 100 ml
- mleko – 200 ml
- sól – do smaku
- zwykła mąka – 200 gr
- parmezan – 50 gr
- proszek do pieczenia – 1 łyżka
Nadzienie
- tarta mozzarella lub inny ser – wedle uznania
- salami pepperoni lub podobne – według uznania
- pomidor – w razie potrzeby
Przygotowanie
Do blendera wbijamy 3 jajka, dodajemy mleko, oliwę, starty parmezan, szczyptę soli i miksujemy wszystko na gładką masę. W trakcie mieszania dodawaj po łyżce mąkę pszenną i dalej mieszaj, aż całkowicie połączy się z ciastem. Na koniec posypać proszkiem do pieczenia i miksować jeszcze 15 sekund.
Przygotuj tortownicę o średnicy 22 x 7 cm i posmaruj ją obficie miękkim masłem. Jednocześnie nie przegap środka, boków i wszystkich zakrętów.
Wlać około jednej trzeciej ciasta do wysmarowanej tłuszczem formy i rozprowadzić równą warstwą na całym obwodzie formy. Na cieście układamy krążki salami, posypujemy grubo startym serem, a na warstwie sera układamy plastry pomidorów, z których wcześniej usunęliśmy wodnisty środek.
Wypełnij nadzienie w formie drugą trzecią ciasta z miksera, które ponownie rozsmaruj w równej warstwie, tak aby całkowicie przykryło warstwę nadzienia. Na drugiej warstwie ciasta rozłóż krążki salami, na nich pomidory, ponownie posmaruj serem i wszystko przykryj pozostałym ciastem.
Ostatnią warstwę ciasta wygładź na płasko, posyp odrobiną sera i włóż wszystko do nagrzanego do 200°C piekarnika na 35 do 40 minut.
Po upieczeniu nożem pokroić ciasto po obwodzie formy i ostrożnie przełożyć na talerz. Za pomocą drugiego talerza odwróć go z warstwą tostowego sera na wierzchu, pokrój na porcje i podawaj.