Marynowane ogórki z musztardą – smakują przepysznie. Mój ulubiony przepis. Mąż je uwielbia

Szukasz prostego przepisu, który zaskoczy Twoich gości i na pewno im zasmakuje (w końcu kto nie lubi kiszonych ogórków)? Kiszone ogórki z musztardą będą wspaniałą przekąską na spotkania w gronie bliskich, albo jako szybkie zaspokojenie głodu.

Co będzie nam potrzebne?

  • 4 kg ogórków
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 pęczek kopru
  • 2 główki czosnku

Składniki nie należą do skomplikowanych i z pewnością większość z nich już jest w Waszych kuchniach.

Bierzemy się więc za przygotowanie naszych ogórków.

Na początek dokładnie je myjemy i wstawiamy do zimnej wody na około 2 godziny. Następnie ogórki kroimy na mniejsze części i zaczynamy przygotowywać marynatę.

Mieszamy cukier, olej, ocet i przyprawy; sól, musztardę w proszku i pieprz. Czosnek przepuszczamy przez prasę i dodajemy do gotowej już mieszanki. Koperek drobno siekamy i również dodajemy do marynaty.

Następnie nasze pokrojone ogórki dodajemy do mieszanki i odstawiamy na około 3 godziny, mieszając je co trzydzieści minut. Po tym czasie przekładamy nasze ogórki do słoików i zalewamy marynatą.

Zakręcone słoiki gotujemy w wodzie przez około 15 minut, a następnie wyciągamy i czekamy aż ostygną.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!