Marynowane ogórki z musztardą – smakują przepysznie. Mój ulubiony przepis. Mąż je uwielbia
920
Szukasz prostego przepisu, który zaskoczy Twoich gości i na pewno im zasmakuje (w końcu kto nie lubi kiszonych ogórków)? Kiszone ogórki z musztardą będą wspaniałą przekąską na spotkania w gronie bliskich, albo jako szybkie zaspokojenie głodu.
Co będzie nam potrzebne?
4 kg ogórków
200 g cukru
200 ml oleju roślinnego
200 ml octu
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 pęczek kopru
2 główki czosnku
Składniki nie należą do skomplikowanych i z pewnością większość z nich już jest w Waszych kuchniach.
Bierzemy się więc za przygotowanie naszych ogórków.
Na początek dokładnie je myjemy i wstawiamy do zimnej wody na około 2 godziny. Następnie ogórki kroimy na mniejsze części i zaczynamy przygotowywać marynatę.
Mieszamy cukier, olej, ocet i przyprawy; sól, musztardę w proszku i pieprz. Czosnek przepuszczamy przez prasę i dodajemy do gotowej już mieszanki. Koperek drobno siekamy i również dodajemy do marynaty.
Następnie nasze pokrojone ogórki dodajemy do mieszanki i odstawiamy na około 3 godziny, mieszając je co trzydzieści minut. Po tym czasie przekładamy nasze ogórki do słoików i zalewamy marynatą.
Zakręcone słoiki gotujemy w wodzie przez około 15 minut, a następnie wyciągamy i czekamy aż ostygną.