Nie uwierzysz, ile więcej słoików przygotowałabym, gdybym tylko odkryła ten przepis wcześniej – Letnia sałatka idealna na chłodniejsze dni.
7 536
Koniecznie wypróbuj ten niepowtarzalny sposób na przygotowanie domowej sałatki warzywnej. Nie dość, że świetnie nadaje się na zimowe wieczory, to jeszcze wprawi Cię w letnie klimaty, dzięki bogactwu smaku.
W skład zestawu składników, które musisz przygotować, wchodzą:
1 łyżka octu na 1 litr marynaty
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
1 kg ogórków
1,5 kg pomidorów
3 szt. słodkiej papryki
3 cebule
1 marchewka
1 główka czosnku
natka pietruszki i koperek
pikantna papryka według własnego gustu
100 ml oleju roślinnego
Oto kroki, które musisz podjąć:
Zacznij od pokrojenia ogórków na kawałki.
Cebulę zaś na półpierścienie.
Paprykę słodką pokrój w paski, a pikantną – na drobne fragmenty.
Aby nadać sałatce atrakcyjny wygląd, zastosuj papryki o różnych kolorach. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski.
Pomidory również pokrój na plasterki. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszaj w dużym naczyniu, dodając posiekany czosnek, zioła, sól, cukier oraz olej roślinny.
Całość wymieszaj i odstaw na 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
Następnie, warzywa przełóż do czystych słoików i zalej marynatą z octem.
Słoiki zamknij i umieść w garnku z ciepłą wodą, który na dnie wyłożony jest bawełnianym ręcznikiem. Sterylizuj słoiki przez 25 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie słoiki obróć do góry dnem i owiń ciepłym kocem do ostygnięcia. Przechowuj sałatkę w piwnicy lub spiżarni.