Smażone słone ślimaki z ciasta z pomidorami – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

Smażone słone ślimaki z ciasta z pomidorami – procedura przygotowania

Jeśli szukasz inspiracji na oryginalny obiad lub przekąskę, przygotuj te chrupiące smażone słone ciasto ślimaki z pomidorami. Świetnie smakują same, z dipem serowym lub orzeźwiającą sałatką.

Składniki

  • pomidory – 200 g
  • zwykła mąka – 300 g lub
  • cebula dymka – 6 szt
  • suszone drożdże – 1/2 łyżeczki
  • serek śmietankowy – 220 g
  • olej – w razie potrzeby

Przygotowanie

Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Następnie zmiksuj je na gładką masę, dodaj do nich drożdże i wymieszaj masę.

Do miski wsyp mąkę, dodaj zmiksowane pomidory i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto. Następnie pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Wyrośnięte ciasto zagniatać przez 1 minutę, następnie włożyć je z powrotem do miski i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Wymieszaj serek śmietankowy z drobno posiekaną cebulą i rozprowadź mieszaninę na cieście. Następnie ostrożnie zwiń.

Zrolowane ciasto pokroić w ślimaki, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie przekładamy je do naczynia do gotowania na parze, które najpierw wykładamy papierem do pieczenia.

Gotuj ślimaki przez około 12 minut. Następnie wyjmij je i smaż na oleju z obu namiotów przez 2-3 minuty.

Gotowe ślimaki możesz podawać od razu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!