Szybkie ślimaki z nadzieniem orzechowym – miękkie jak pianka: Tego ciasta używam również do strudla i bułek.

Doskonały przepis na ślimaki orzechowe, które są niezwykle miękkie, puszyste i smaczne. Zgodnie z przejrzystymi instrukcjami każdy może to zrobić.

Składniki:

  • około 800 gr. mąki zwykłej (w razie potrzeby)
  • 40 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych drożdży)
  • 300 ml gorącego mleka
  • 200 gr masła lub margaryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 3 białka jaj
  • 200 gr zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru

Polewa:

  • 300 ml wody lub mleka
  • 2 plasterki cytryny
  • 50 gr cukru

Do posypania:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Rozpuść masło w gorącym mleku. W drugiej misce wymieszaj pokruszone drożdże, żółtka, cukier, dodaj mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszać.

Stopniowo dodawaj mąkę i sól.

Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na dziesięć minut. W międzyczasie przygotujemy nadzienie: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie wymieszaj z orzechami włoskimi.

Zamierzamy spełnić: Rozwałkuj ciasto, posmaruj je nadzieniem i zawiń. Zawsze zwijamy część ciasta, rozdzielamy i dalej tak samo – otrzymujemy trzy takie bułki.

Każdą bułkę pokroić w ślimaki i ułożyć na blasze do pieczenia.

Nasmaruj tłuszczem blachę do pieczenia lub połóż na niej papier do pieczenia.

Piec około 25-30 minut. Gorącą polewą polej jeszcze gorące ślimaki. Cukier rozpuść w wodzie, dodaj plasterki cytryny i gotuj przez 3-4 minuty.

Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!