Szybkie ślimaki z nadzieniem orzechowym – miękkie jak pianka: Tego ciasta używam również do strudla i bułek.
400
Doskonały przepis na ślimaki orzechowe, które są niezwykle miękkie, puszyste i smaczne. Zgodnie z przejrzystymi instrukcjami każdy może to zrobić.
Składniki:
około 800 gr. mąki zwykłej (w razie potrzeby)
40 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych drożdży)
300 ml gorącego mleka
200 gr masła lub margaryny
4 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
3 żółtka
Nadzienie:
3 białka jaj
200 gr zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki cukru
Polewa:
300 ml wody lub mleka
2 plasterki cytryny
50 gr cukru
Do posypania:
cukier puder
Przygotowanie:
Rozpuść masło w gorącym mleku. W drugiej misce wymieszaj pokruszone drożdże, żółtka, cukier, dodaj mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszać.
Stopniowo dodawaj mąkę i sól.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na dziesięć minut. W międzyczasie przygotujemy nadzienie: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie wymieszaj z orzechami włoskimi.
Zamierzamy spełnić: Rozwałkuj ciasto, posmaruj je nadzieniem i zawiń. Zawsze zwijamy część ciasta, rozdzielamy i dalej tak samo – otrzymujemy trzy takie bułki.
Każdą bułkę pokroić w ślimaki i ułożyć na blasze do pieczenia.
Nasmaruj tłuszczem blachę do pieczenia lub połóż na niej papier do pieczenia.
Piec około 25-30 minut. Gorącą polewą polej jeszcze gorące ślimaki. Cukier rozpuść w wodzie, dodaj plasterki cytryny i gotuj przez 3-4 minuty.
Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj. Życzymy smacznego! 🙂