Tego wyjątkowego przepisu nie zamienisz na inny: Niezwykle delikatne i chrupiące domowe bułeczki.

Słynny przepis na drożdżowe bułeczki, robią furorę na moim stole.

Składniki:

Na drożdże:

  • 250 g mleka
  • 42 g drożdży
  • 1/2 litra cukru

Na ciasto:

  • 500 g mąki półgrubej
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g boczku

Do posmarowania przed pieczeniem:

  • 1 jajko
  • sól
  • smalec

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko, rozgnieć drożdże i dodaj cukier. Mąkę wsyp do większej miski. Dodaj sól, masło, drożdże, jajka, wodę i wszystko dobrze wymieszaj.

Następnie dobrze mieszamy miksturę rękami, aż powstanie ciasto. Przykryj pojemnik ściereczką. Odstaw ciasto do zakwaszenia przez 45 minut w ciepłym miejscu.

Boczek zmielić w maszynce do mięsa. Wysyp mąkę na blat. Przenosimy na niego zakwas, który również lekko posypujemy mąką.

Ciasto rozwałkować na kształt dużego koła i rozłożyć zmielony boczek na całej powierzchni. Ciasto składamy do środka po około jednej trzeciej z każdej strony. Następnie składamy jeszcze raz na pół.

Po złożeniu ciasta z farszem przykryj ściereczką i pozwól mu fermentować przez 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 centymetra i za pomocą foremki wytnij z niego koła, które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Resztę wyciętych fragmentów ciasta ponownie wałkujemy i wycinamy koła. W misce ubij jajko widelcem i natrzyj nim ciasto.

Następnie posmarować smalcem, posolić i pozostawić do fermentacji przez kolejne 10-15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wybierz program z termoobiegiem. Blachę wsuwamy na środek, obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez 15-20 minut.

Możemy podać złociste pieczone chrupiące bułeczki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!