Tego wyjątkowego przepisu nie zamienisz na inny: Niezwykle delikatne i chrupiące domowe bułeczki.
2 167
Słynny przepis na drożdżowe bułeczki, robią furorę na moim stole.
Składniki:
Na drożdże:
250 g mleka
42 g drożdży
1/2 litra cukru
Na ciasto:
500 g mąki półgrubej
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżeczki soli
400 g boczku
Do posmarowania przed pieczeniem:
1 jajko
sól
smalec
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko, rozgnieć drożdże i dodaj cukier. Mąkę wsyp do większej miski. Dodaj sól, masło, drożdże, jajka, wodę i wszystko dobrze wymieszaj.
Następnie dobrze mieszamy miksturę rękami, aż powstanie ciasto. Przykryj pojemnik ściereczką. Odstaw ciasto do zakwaszenia przez 45 minut w ciepłym miejscu.
Boczek zmielić w maszynce do mięsa. Wysyp mąkę na blat. Przenosimy na niego zakwas, który również lekko posypujemy mąką.
Ciasto rozwałkować na kształt dużego koła i rozłożyć zmielony boczek na całej powierzchni. Ciasto składamy do środka po około jednej trzeciej z każdej strony. Następnie składamy jeszcze raz na pół.
Po złożeniu ciasta z farszem przykryj ściereczką i pozwól mu fermentować przez 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 centymetra i za pomocą foremki wytnij z niego koła, które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztę wyciętych fragmentów ciasta ponownie wałkujemy i wycinamy koła. W misce ubij jajko widelcem i natrzyj nim ciasto.
Następnie posmarować smalcem, posolić i pozostawić do fermentacji przez kolejne 10-15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wybierz program z termoobiegiem. Blachę wsuwamy na środek, obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez 15-20 minut.
Możemy podać złociste pieczone chrupiące bułeczki. Smacznego!