To ciasto jest tak pyszne, że piekę je dwa razy w tygodniu: Z chęcią zajadałabym się tymi bułkami codziennie.

Fantastyczne domowe bułeczki z serem, które są idealne na śniadanie. Pieczemy je kilka razy w tygodniu, ponieważ dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ocet jabłkowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g granulowanego cukru

Do posypania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Do miski dodać twarożek i zmiękczone masło. Posypać szczyptą soli i wymieszać łyżką.

Wlej trochę octu do małej miski z sodą oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodaj sodę do mieszanki i ponownie wymieszaj.

Wlać mąkę, wymieszać. Wyrobić ręką gładkie ciasto. Miskę przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie na duży okrąg. Posypać cukrem granulowanym. Lekko rozwałkuj.

Ciasto podzielić na 24 części. Następnie zwiń ciasto w rulon.

Roladki obtoczyć w misce z cukrem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Umieść tacę w piekarniku. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.

Możemy podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!