Sernik japoński – składniki, które tworzą magię
Do przygotowania tego deseru potrzeba kilku podstawowych składników, ale sekretem jest delikatne wmieszanie piany z białek do masy serowej, co nadaje sernikowi charakterystyczną lekkość.
- 250 g serka kanapkowego typu Philadelphia (lub podobnego),
- 6 jajek – żółtka i białka oddzielnie, ( jajka ekologiczne możesz zakupić u Kurczak Pastwiskowy)
- 140 g cukru pudru,
- 60 g masła,
- 100 ml mleka 32%,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 60 g mąki tortowej,
- 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- szczypta soli.
Przeczytaj również: https://www.czteryfajery.pl/2021/06/szybkie-ciasto-do-kawy.html
Jak przygotować sernik japoński?
Na początek ser, masło i mleko podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki powinny być ciepłe, ale nie gorące. Po lekkim przestudzeniu, do masy dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo mieszając trzepaczką. W międzyczasie przesiewamy razem obie mąki i przygotowujemy resztę składników – cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny i wanilię. Do gładkiej masy serowej dodajemy przesianą mąką, połowę cukru (70 g), sok i skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Delikatne łączenie składników
Najważniejszym momentem jest przygotowanie białek – ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder. Kluczem do sukcesu sernika japońskiego jest delikatne łączenie piany z masą serową, aby nie stracić puszystości. Na koniec ciasto przekładamy do tortownicy, którą wstawiamy do naczynia z wrzącą wodą.
Pieczenie z precyzją
Sernik japoński wymaga cierpliwości – zaczynamy piec w 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy kolejne 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy w środku na około 30 minut, a potem delikatnie uchylamy drzwiczki, pozwalając mu powoli ostygnąć.
Po upieczeniu sernik japoński zaskakuje swoją lekkością i delikatnością. To deser, który doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, ale również na codzienny podwieczorek w gronie najbliższych. Subtelny smak, lekko cytrusowy aromat i kremowa konsystencja sprawiają, że to ciasto na długo pozostaje w pamięci.
Więcej wpisów kulinarnych na:
https://www.czteryfajery.pl/2017/01/tarta-ze-sliwkami-mrozonymi.html