1 kg sera z 2 litrów mleka – uwielbia go cała rodzina. Zdrowy ser bez dodatku chemii: Lepszy niż sklepowy.
2 640
Żadna letnia sałatka nie obejdzie się bez sera feta, czyli słonego sera solankowego.
Warto spróbować zrobić taki ser samodzielnie- jest on niezwykle prosty do wykonania, składniki są tanie i powszechnie dostępne a smak przywodzi na myśl czasy dzieciństwa, kiedy każda domowa gospodyni samodzielnie przygotowywała pyszne sery.
Składniki:
2 litry mleka świeżego
1,5 – 2 łyżeczki soli
400 g kwaśnej śmietany (lub 200 g kefiru)
6 jaj
Wykonanie:
Posolone mleko należy zagotować. Następnie do zagotowanego mleka dodać ubite jajka i kwaśną śmietanę. Jeśli chcemy uzyskać ser o bardziej delikatnej konsystencji, zamiast śmietany dodajemy kefir.
Całość starannie mieszamy i gotujemy przez około 5 minut do oddzielenia się serwatki.
Przygotowujemy durszlak: wykładamy go gazą lub ewentualnie czystą bawełnianą ściereczką. Na tak przygotowany durszlak, wylewamy gotową masę i odsączamy z nadmiaru płynu.
Ser warto docisnąć od góry gazą. Gdy ser ostygnie, chowamy go do lodówki.