Jeden składnik odmieni smak kotletów schabowych. Tak robiła moja babcia
1 782
Schabowe na sposób babci to przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, ale każde z nich dodaje coś swojego. Możemy wzbogacić ten tradycyjny przepis, dodając nietypowy składnik, który nada mięsu wyjątkowy aromat. Co powiesz na dodatek suszonych grzybów do marynaty? Oto odświeżony przepis na schabowe, który sprawi, że każda niedziela będzie wyjątkowa.
Schabowe w mleczno-grzybowej marynacie
Składniki:
6 plastrów schabu
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
1/4 szklanki drobno posiekanych suszonych grzybów (np. borowików) – opcjonalnie
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia
bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Schab rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron.
Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół.
W głębokim naczyniu układaj plastry schabu na przemian z czosnkiem. Dodaj posiekane suszone grzyby. Całość zalej mlekiem tak, aby wszystkie składniki były dobrze pokryte. Marynatę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, idealnie na całą noc.
Po wyjęciu z marynaty, otrzep mięso z nadmiaru płynu. Kotlety obtocz w bułce tartej, dokładnie dociskając, aby panierka była równomierna. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron, dbając, aby mięso było soczyste w środku.
Podawaj z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak puree ziemniaczane i świeża surówka. Dodanie suszonych grzybów do marynaty w mleku nadaje schabowym głębi smaku i nieco leśnego aromatu, co z pewnością zachwyci gości.