Jeśli chcesz, aby tegoroczne Święta Bożego Narodzenia były wyjątkowe, możesz to zrobić dzięki tej niezwykłej sałatce ziemniaczanej. Zawiera zarówno składniki klasyczne (ziemniaki, szynka, ogórki), jak i te mniej popularne, takie jak pomidory i dymka. Mimo to jest absolutnie doskonały i idealnie pasuje do mięsa. Spróbuj czegoś nowego. Sałatkę można spożywać samodzielnie jako przystawkę lub na obiad i kolację z pieczywem pełnoziarnistym.
Procedura jest w zasadzie bardzo podobna do robienia klasycznej sałatki ziemniaczanej. Najpierw ugotuj ziemniaki w skórkach do miękkości. Następnie pozwól im ostygnąć, obierz i pokrój w mniejsze kostki. Umieść je w dużej misce i dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, plastry ogórków, mniejsze pomidory pokrojone w drobną kostkę, pokrojone jajka na twardo, drobno posiekaną dymkę, wszystko skropić majonezem, solą i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Przed podaniem schłodź sałatkę ziemniaczaną w lodówce. Podawaj ze stekiem mięsnym, sznyclem lub samo z kromką ulubionego chleba lub innego ciasta. Jeśli masz ochotę na lżejszą wersję sałatki, zamiast klasycznego majonezu możesz dodać wersję lżejszą lub mniej tłustą śmietanę. Wegetarianie po prostu pomijają salami z szynką i otrzymują bardzo smaczne danie na każdą okazję.
Bardzo dobra i w zasadzie dietetyczna będzie sałatka ziemniaczana z dressingiem z oliwy z oliwek, soli, mielonego czarnego pieprzu i soku z cytryny. To, jak sobie poradzisz z jedzeniem, zależy od ciebie. Ci, którzy lubią ostrzejsze smaki, zamiast dymki mogą użyć żółtej lub czerwonej cebuli.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.