Sałatka urodzinowa z kurczakiem według przepisu ze starego magazynu – procedura przygotowania
Sałatki z małej ilości składników zawsze smakują najsmaczniej. Połączenie podstawowych smaków jest zawsze idealnie dopracowane i czyste. Specyficznego pikantnego smaku naszej sałatce nadaje marynowana cebula, która w połączeniu z mięsem kurczaka tworzy niesamowitą harmonię smaków.
Składniki
- pierś z kurczaka – 300 g
- jajka – 3 szt
- cebula – 1 szt
- pomidor – 1 szt
- majonez – 2 łyżki
- ocet – 2 łyżki
- cukier – 1 łyżka
- sól dla smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Wlać wodę do rondla i doprowadzić ją do wrzenia na kuchence. Następnie wrzuć jajka do wody i gotuj je przez około 8 do 10 minut, aż żółtko w środku całkowicie się zetnie. Po upływie czasu gotowania odlej wodę z jaj i zalej je lodowatą wodą, aby je ostudzić. Po całkowitym ostygnięciu obieramy je i kroimy w drobną kostkę (można też zetrzeć na grubej tarce).
Pomidory myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w małą kostkę. Jeżeli są bardzo soczyste, należy najpierw usunąć z nich wodnisty rdzeń, a do sałatki wykorzystać wyłącznie twardy miąższ. Następnie obierz cebulę, przekrój ją na pół i pokrój w cienkie półokrągłe plasterki. Włóż je do miski, dodaj łyżkę cukru i łyżkę octu, wymieszaj, odstaw na chwilę i zamarynuj.
Kurczaka włóż do garnka, zalej wodą, posol i opcjonalnie dodaj ulubione przyprawy (np. ziele angielskie, liść laurowy, kawałek całej cebuli i marchewki itp.). Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z bulionu, ostudzić i pokroić w kostkę w salaterce. (Jeśli chcesz dodać więcej smaku sałatce, upiecz mięso w piekarniku, zamiast je gotować.)
Marynowaną cebulę wyjąć z octu i dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do salaterki z kurczakiem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i jajko, sól i pieprz do smaku i skropić majonezem. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ostygło i pozwoliło, aby smaki się połączyły.