Sałatka z kapusty słodko-kwaśnej z octem. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej.
788
Sałatka z kapusty słodko-kwaśnej z octem – procedura przygotowania
Nie zniechęcaj się słowem „ocet” w tytule. Wręcz przeciwnie, to właśnie ten składnik nadaje całości smaku. Przygotuj danie, które będziesz mógł zjeść samodzielnie, ale także posłużyć jako dodatek do mięs. Można go przygotować w 5 minut.
Składniki
kapusta – 500 g
marchewka – 1 szt
cukier – 1 łyżka
sól – 1/2 łyżeczki
ocet – 1,5 łyżki
olej roślinny – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Umyj kapustę, pokrój ją w cienkie paski i włóż do miski. Dodać do niego startą obraną marchewkę, posolić składniki i wymieszać. Warzywa odstawiamy na 15 minut. Uwaga: Dzięki soli składniki zmiękną, a sałatka będzie bardziej miękka.
Następnie wymieszaj cukier i ocet z sałatką, pozostaw na 5 minut, a następnie polej wszystko olejem roślinnym. Ponownie wymieszaj składniki i możesz podawać.
Wskazówka: Sałatka świetnie sprawdzi się jako lekki obiad, ale można ją również podać jako orzeźwiający dodatek do mięs.