Z tanich składników, bogata w witaminy i błonnik: Pyszna sałatka, która jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna.
1 839
Przepis na chrupiącą i smaczną sałatkę, nadającą się również jako lekki obiad, o którym niewiele osób wie.
Składniki:
300-400 g białej kapusty
1/2 cebuli
300-400 g czerwonej kapusty
1 żółta papryka
1 pomidor
1 ogórek
1 zielone jabłko
1 marchewka
sok cytrynowy
sól
czarny pieprz
Sos:
80 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
40 g majonezu (idealny domowy majonez bez oleju )
30 g musztardy
1 ząbek czosnku
Pieczywo:
1 chleb lub bagietka
koperek
pietruszka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Drobno posiekaj kapustę na talerzu i włóż do większej miski. Następnie dodaj posiekaną cebulę, czerwoną kapustę i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę.
Następnie do mieszanki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórki, jabłka i grubo startą marchewkę. Wyciśnij 1/2 cytryny i polej sokiem.
Do małej miski dodaj śmietanę, majonez, musztardę i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i wymieszaj.
Sałatkę posyp solą i czarnym pieprzem, polej sosem i wszystko dobrze wymieszaj. Chleb lub bagietkę pokrój w cienkie kromki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Plastry polać oliwą i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut. Drobno posiekaj koperek z pietruszką i wrzuć do małej miski.
Następnie dodaj oliwę, starty czosnek, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj. Mieszankę dokładnie ucieramy na opiekanych kromkach chleba i możemy podawać z sałatką.