Proste i tanie: te dwa fantastyczne przepisy z kapusty smakują naprawdę świetnie.
7 342
Poszukiwanie zdrowszej, lżejszej diety oraz odpowiedniej inspiracji właśnie zakończyło się sukcesem.
Sałatka z kukurydzą i jabłkiem
Potrzebne składniki:
sterylizowana kukurydza
400 g kapusty
100 g zielonego jabłka
1 ogórek sałatkowy
1 łyżka soku z cytryny
posiekany koperek
kilka kropel oliwy z oliwek
3-4 łyżki gęstego białego jogurtu
sól
przyprawy według uznania
Instrukcje przygotowania:
Pokrój kapustę na cienkie plasterki. Umyj ogórka, pokrój w pierścienie i paski.
W misce wszystko połącz. Obierz jabłko, pokrój na cienkie paski i polej sokiem z cytryny.
Dodaj do miski z posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wlej jogurt lub kwaśną śmietanę (jogurt jest rekomendowany dla naprawdę dietetycznej sałatki).
Wmieszaj kukurydzę. Dobrze wymieszaj i gotowe. Smacznego!
Wartościowa sałatka z kolendrą i jajkami
Potrzebne składniki:
3 łyżki gęstego białego jogurtu
4 jajka na twardo
400 g kapusty
1-2 kawałki kolendry i koperku
1-2 łyżeczki musztardy
oliwa z oliwek
sól
przyprawy według uznania
Instrukcje przygotowania:
Kapustę i ogórka pokrój jak w pierwszym przepisie.
Dodaj posiekaną kolendrę i koperek. Ugotowane na twardo jajka podziel na białka i żółtka. Pokrój białka na małe kawałki, a żółtka rozgnieć widelcem.
Wmieszaj białka do miski z warzywami. Do żółtek dodaj sól, pieprz, olej, musztardę i śmietanę. Wymieszaj.
Połącz z warzywami w misce. Dobrze wymieszaj i gotowe. Smacznego!