Przygotuj więcej porcji, bo znika błyskawicznie: Leniwa sałatka na zimę.
1 839
Proponujemy przepis na bardzo ciekawą sałatkę na zimowe dni. Twoim bliskim na pewno zasmakuje i będzie idealnie pasować jako dodatek do każdego dania. Sałatka jest prosta i niesamowicie pyszna. Na pewno zyska popularność w Twojej rodzinie.
Składniki:
800 gr marchwi
500 gr cebuli
1 kg papryki
1 kg pomidorów
1200 gr kapusty
Na słoik (0,5 l.)
5 ziaren pieprzu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
pół łyżki octu
4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Do słoika włóż ziarna pieprzu.
Obierz marchewki, zetrzyj je na tarce do marchwi po koreańsku, włóż ją do słoików, lekko ją ugniatając. Obierz cebulę, pokrój na pół pierścienie i połóż jako kolejną warstwę na marchewce.
Usuń nasiona z papryki, pokój w paski i włóż do słoika,ugnieć delikatnie. Poszatkuj kapustę i ułóż następną warstwę w słoiku. Usuń łodygę z pomidorów i ułóż pokrojone w słoiku. Ciasno przygniataj warstwy warzyw.
Następnie wlej olej roślinny do słoika. Kolej na marynatę. Włóż sól, cukier do miski, wlej wodę i ocet. Dobrze wymieszaj i wlej do słoika.
Przygotowane słoiki zakręć pokrywką i włóż do garnka. Zalej je wodą i zagotuj. Gotuj sałatkę przez 20 minut. Następnie wyciągnij słoiki, owiń w koc i pozostaw sałatkę do całkowitego ostygnięcia.