Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę. Prosta sałatka Król stołu.
Kiedy nadchodzą święta, muszę szukać ciekawych przepisów, które zaskoczyłyby gości i sprawiłyby im przyjemność. W internecie natknęłam się na sałatkę „Król stołu”, już samym wyglądem sprawiła, że musiałam ją przyrządzić!
Po pierwszym kęsie od razu zakochałam się w jej smaku! Sycąca, delikatna, pachnąca i niesamowicie piękna! Gdy tylko goście ją zobaczyli byli zachwyceni! W przygotowaniu jej nie ma nic trudnego, a efekt końcowy jest niesamowity!
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 150 ml wody
- 1 łyżka żelatyny
- 250 g majonezu
- 6 jaj
- 150 g sera
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 kiszone ogórki
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 4 ziemniaki
- pomidorki cherry, koperek, szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Usmaż pieczarki z cebulą na oleju roślinnym.
Wlej wodę do pojemnika i rozpuść w nim żelatynę. Gdy żelatyna spęcznieje całkowicie, podgrzej ją w kuchence mikrofalowej i pozostaw do ostygnięcia. Dodaj rozcieńczoną żelatynę do majonezu i dokładnie wymieszaj.
Ugotuj z wyprzedzeniem, marchewki, ziemniaki i jajka. Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj oddzielnie. Ser również drobno zetrzyj.W głębokiej misce wymieszaj starte żółtka, ser i 2-3 łyżki majonezu. Dobrze wymieszaj.
Weź prostokątną formę z wysokimi bokami i owiń ją folią. Połóż masę z żółtkami jako pierwszą warstwę. Do grzybów dodaj 2 łyżki majonezu, wymieszaj i ułóż jako drugą warstwę.
Zetrzyj marchewkę i drobno posiekaj czosnek, wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i ułóż 3 warstwę.
Do białek, dodaj majonez i wymieszaj. Rozłóż jako czwartą warstwę. Drobno posiekaj kiszone ogórki i połóż je na piątej warstwie.
Drobno posiekaj wędzoną pierś z kurczaka i rozłóż jako szóstą. Ugotowane ziemniaki zetrzyj i rozprowadź je jako ostatnią warstwę. Dodaj trochę soli do majonezu i posmaruj nim górę sałatki. Gotową sałatką włóż na 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij sałatkę z formy na talerz do serwowania i ściągnij folię.
Udekoruj sałatkę drobno posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Pomidory możesz ułożyć w kształcie serca.