Różnorodne sałatki są ważną częścią noworocznego menu. Każda gospodyni ma swoją ulubioną. Ale każda lubi też przygotować coś nowego, ciekawego i smacznego, aby zaskoczyć swoich gości.
Zapraszam do urozmaicenia świątecznego menu i przygotowania w tym roku wyjątkowej sałatki Królowa Śniegu. Z pewnością docenisz ich łatwość przygotowania i delikatność smaku.
SKŁADNIKI
- 200 g szynki
- 250 g paluszków krabowych
- 2 serki topione w bloku
- 1 cebula
- 6 jajek
- 1 jabłko
- 100 g orzeszków ziemnych
- 350 g majonezu
- sól i pieprz do smaku
MARYNATA CEBULOWA
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu
PRZYGOTOWANIE
Drobno posiekaj cebulę i włóż do głębokiej miski. Dodaj cukier, wodę, sól i ocet, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut. Następnie wlej dodatkową marynatę.
Pokrój paluszki krabowe w małą kostkę.
Zrób to samo z szynką.
Jajka ugotuj na twardo i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na grubej tarce.
A żółtka na drobnej tarce.
Dodaj majonez do szynki, paluszków krabowych i żółtek. Należy pamiętać, że każdy składnik znajduje się we własnym pojemniku, ponieważ sałatka będzie układana warstwami.
Weź pierścień z wyjmowanej formy do pieczenia i umieść go na naczyniu do serwowania. W środku pierścienia ułóż pierwszą warstwę sałatki, którą jest ser topiony, starty na grubej tarce. Posmaruj go niewielką ilością majonezu.
Żółtka to druga warstwa sałatki.
Na żółtku ułóż marynowaną cebulę.
Następnie ułóż paluszki krabowe.
Kolejno jabłko starte na grubej tarce.
Szósta warstwa to szynka.
Następnie zmielone w blenderze orzeszki ziemne.
Tarte białka podziel na dwie części. Ułóż na sałatce jedną ich część i posmaruj majonezem.