Rumowe nagietki naszej babci. Doskonałe ciasteczka, którym nikt nie będzie mógł się oprzeć.
1 822
Przepis na tradycyjne świąteczne ciasteczka, które wielu z nas pamięta najbardziej z dzieciństwa – kakaowe księżyce z polewą rumową. Nieskomplikowane i po prostu świetne.
Składniki:
Ciasto:
300 g masła
300 g cukru
6 jajek
300 g mąki pszennej
40 g kakao
Polewa:
rum
cukier puder
olej
Dodatkowo:
tłuszcz
gruba mąka
Przygotowanie:
Ubijaj masło, cukier i jajka w robocie kuchennym przez około 20 minut. Mąkę wymieszać z kakao i rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180°C.
Jeszcze ciepłe polać polewą rumową wymieszaną z rumu i cukru. Dodaj trochę więcej oleju do polewy, aby była błyszcząca i nie pękała. Powinno nam wyjść około 500 ml polewy. Pozwól jej stwardnieć, a następnie wytnij nagietki za pomocą szklanki.