Rumowe nagietki naszej babci. Doskonałe ciasteczka, którym nikt nie będzie mógł się oprzeć.

Przepis na tradycyjne świąteczne ciasteczka, które wielu z nas pamięta najbardziej z dzieciństwa – kakaowe księżyce z polewą rumową. Nieskomplikowane i po prostu świetne.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g kakao

Polewa:

  • rum
  • cukier puder
  • olej

Dodatkowo:

  • tłuszcz
  • gruba mąka

Przygotowanie:

Ubijaj masło, cukier i jajka w robocie kuchennym przez około 20 minut. Mąkę wymieszać z kakao i rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180°C.

Jeszcze ciepłe polać polewą rumową wymieszaną z rumu i cukru. Dodaj trochę więcej oleju do polewy, aby była błyszcząca i nie pękała. Powinno nam wyjść około 500 ml polewy. Pozwól jej stwardnieć, a następnie wytnij nagietki za pomocą szklanki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!