Mniszek lekarski to roślina, która występuje na trawnikach i często jest uważana za chwast ze względu na swoją szybką ekspansję i niskie wymagania środowiskowe.
Jednak mniszek lekarski ma wiele cennych właściwości i jest wykorzystywany w różnych krajach jako podstawa życia. Ludzie zakładają plantacje tej rośliny ze względu na jej liczne zastosowania, takie jak kosmetyka, zdobienie i spożywanie.
Mniszek lekarski można wykorzystać do przygotowywania sałatek, dżemów i leczniczych wywarów.
Wpływa korzystnie na zdrowie wspomagając m.in.
- tworzenie tkanki kostnej,
- wzmacnianie odporności,
- walkę z chorobami takimi jak grypa, katar i nowotwory,
- oczyszczanie i wspieranie nerek i dróg moczowych,
- działanie antyseptyczne i detoksykujące,
- poprawę trawienia i przemiany materii,
- łagodzenie migren, bólów brzucha oraz stawów i mięśni,
- regulowanie wypróżnień,
- wspomaganie produkcji czerwonych krwinek,
- dotlenianie krwi,
- odkwaszanie organizmu,
- zapobieganie i leczenie anemii,
- działanie moczopędne,
- odwadnianie,
- wspomaganie gojenia skóry, urazów i chorób skóry,
- dezynfekowanie ran oraz wspomaganie i oczyszczanie wątroby, a także zapobieganie chorobom wątroby.
Kwiaty mniszka lekarskiego zbiera się wiosną i wczesnym latem, a korzenie – w sierpniu, wrześniu, wczesną wiosną (kwietniu i na początku maja).
Olejek z mniszka lekarskiego można wykorzystać w terapii chorób i urazów stawów, łagodząc ból oraz działając przeciwzapalnie. Można go także stosować w kuchni i kosmetyce na wiele sposobów, m.in. przygotowując dżem z mniszka, herbatę z mniszka, eliksir na równowagę hormonalną, maseczki na włosy i wiele innych.
Do przygotowania olejku z mniszka lekarskiego potrzebne są:
- butelki,
- szklane, zamykane naczynie,
- sito,
- olej (oliwa, migdałowy, winogronowy lub inny roślinny),
- kwiaty mniszka lekarskiego,
Zerwij nieuszkodzone kwiaty w słoneczny dzień albo zaczekaj, aż poranna rosa zniknie. Przez 24 godziny połóż główki mniszka na ręczniku, aby odparowały.
Ze względu na kurczenie się kwiatów z czasem, zalecane jest zbieranie większej ilości. Po 24 godzinach umieść kwiaty w filiżance, dodaj olej, aby je przykryć, wymieszaj, zakręć pojemnik z olejem i kwiatami, a potem umieść w ciepłym i słonecznym miejscu na 2 tygodnie.
Dwa tygodnie płukania wystarczą, a dłuższy czas może prowadzić do pleśni. Przed umieszczeniem kwiatów i oleju w pojemniku upewnij się, że pokrywka i filiżanka są suche, aby uniknąć pleśni podczas maceracji.
Po 2 tygodniach odcedź mniszka i przechowuj olejek w chłodnym i ciemnym miejscu. Mieszanka wystarcza na rok. Można go wykorzystać do delikatnych masaży i leczniczych okładów na bóle stawów i mięśni. Pomocny jest również na gorączkę mięśni, sztywność karku i bolesne skurcze mięśni. Olejek mniszkowy świetnie nawilża i leczy suchą skórę.
Mniszek lekarski można wykorzystać także w innych przepisach.
Aby uchronić się przed zaparciami i wzdęciami, zalej szklankę kwiatów mniszka wodą, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, odstaw na 30 minut, a potem spożywaj jedną łyżkę stołową 3-4 razy dziennie.
W sytuacji anemii, połącz 3 łyżki kwiatów mniszka, 3 łyżki miodunki, 2 łyżki liści pokrzywy i 1 łyżkę piołunu, zalej wrzątkiem i dodaj 50 ml alkoholu. Pić przed snem.
Aby przygotować herbatę z mniszka, wsyp 4 g suszonych korzeni lub liści do filiżanki, zalej wrzątkiem i parz przez 5 minut. Lepszy efekt uzyskasz używając świeżych korzeni i liści. Zwiększając dawkę do 8 g lub więcej oraz skracając czas parzenia do 25 sekund, uzyskasz większą ilość aktywnych składników. Tę herbatę można pić 5-10 razy dziennie.
Aby zachować równowagę hormonalną, napełnij litrowy słoik ciepłą wodą, dodaj kwiaty mniszka i 1 kg cukru, a potem odstaw na trzy tygodnie. Uzyskany eliksir można dodać do herbaty lub kawy.
W przypadku problemów skórnych, zalewaj 1 łyżkę zmielonych korzeni mniszka gorącą wodą, gotuj przez 15 minut, przecedź i pij na 15 minut przed posiłkiem.
Przygotowując dżem z mniszka, moczenie około 500 g kwiatów mniszka w zimnej wodzie przez cały dzień jest niezbędne, przy zmianie wody 2-3 razy, następnie gotując kwiaty przez 10 minut i dodając cukier oraz sok z cytryny. Należy syrop przelać do słoików.
Maseczkę do włosów można przygotować, parząc 1 łyżkę siekanych liści mniszka w 200 ml wrzątku, a potem wmasowując w skórę głowy i włosy. Po pół godziny zmyj włosy ciepłą wodą, owijając je wcześniej ręcznikiem.