Przepis, który wygrywa na Wielkanoc: Roladka z kurczaka z pysznym nadzieniem – idealna jako świąteczna uczta.

Przygotuj w domu soczystą faszerowaną roladkę z kurczaka, która będzie gwiazdą świątecznego stołu. Możesz ją zjeść w kanapce lub na talerzu z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • pietruszka do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 50 g tartego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • zmielony czarny pieprz
  • 4 suszone pomidory
  • gotowane jajka

Przygotowanie:

Na początku rwiemy i siekamy nożem pietruszkę. Czosnek obrać, posiekać i wymieszać z natką pietruszki.

Dodaj jajka do małej miski. Ubij je dokładnie trzepaczką.

Dodaj posiekany szczypiorek i czosnek do masy jajecznej i wymieszaj. Dodać starty ser i wymieszać.

Suszone pomidory włożyć do miski. Zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.

Piersi z kurczaka kroimy na taką samą grubość, około 1,5-2 cm. Naciągamy stół folią spożywczą.

Ułóż piersi z kurczaka jedna na drugiej na folii. Przykryj mięso folią i wybij je tłuczkiem i wałkiem do ciasta.

Zdejmujemy folię i sprawdzamy, czy wszystkie piersi z kurczaka są prawidłowo ułożone. Mięso solimy.

Posypać chili i mielonym czarnym pieprzem. Następnie natrzyj piersi mieszanką pietruszkowo-serową, rozprowadź równomiernie i pozostaw niewypełniony pasek na jednym końcu.

Marchewkę obrać, odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Następnie paprykę również kroimy w plasterki.

Ugotowane jajka kroimy na pół i układamy jedno po drugim na mięsie. Następnie układamy plasterki marchewki i papryki, pozostawiając między nimi odstęp.

Na koniec układamy suszone pomidory pokrojone w plasterki. Mięso dokładnie zrolować, docisnąć na końcach folię i zawiązać supełek.

Za pomocą sznurka zawiąż węzeł na każdym końcu. Następnie ponownie owijamy roladę folią i całość owijamy sznurkiem.

Włóż bułkę do garnka z zimną wodą, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez godzinę po zagotowaniu wody. Po upieczeniu pozwól roladzie ostygnąć i włóż ją do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Możemy podawać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!