To niebanalny przepis na święta i nie tylko. To prosta rolada idealna na świąteczny stół. Może przybierać różne warianty z mięsem lub bez.
4 396
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj cześć przypraw oraz odrobinę octu. Usmaż cebulę na średnim ogniu do momentu aż się zeszkli i nabierze złocistej barwy.
Czerstwe rogale pokrój drobno, najlepiej w kostkę, a następnie delikatnie maczaj kolejno w wylanej na talerzyk niewielkiej ilości mleka. Dodaj zmielony pieprz czarny, bazylię, majeranek, gałkę muszkatołową, szczypior, vegetę, natkę pietruszki, oliwki i sól do smaku.
Zgnieć dwa ząbki czosnku po czym posmaruj masą czosnkową przygotowane rogale. Opcjonalnie możesz dodać szynkę lub pokrojone, wędzone mięso. Umyj jajka a następnie wbij je do masy oraz dodaj przestudzoną, usmażoną cebulę.
Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera, a następnie przełóż do woreczków spożywczych i zwiąż je zwiń w folię. Umieść całość w naczyniu żaroodpornym z małą ilością wody.
Roladki opiekaj z obu stron na zmianę przez mniej więcej piętnaście minut. Nie zamykaj naczynia pokrywką, ponieważ wypełnienie rolady może przez to pękać. Kiedy potrawa będzie już ugotowana, pozostaw ją do momentu aż przestygnie na około dziesięć minut.
Danie jest wyśmienite zarówno na ciepło jak i w wersji na zimno. Oryginalny kształt rolady sprawia, że świetnie pasuje jako dodatek na świąteczny stół. Z pewnością zachwyci gości i zaskoczy swoją nietypową formą. Smacznego!