Rogale z kwaśną śmietaną z nadzieniem jabłkowym. Najlepsze ciasto pod słońcem.
Jak przygotować pyszne rogaliki z nadzieniem jabłkowym i kwaśną śmietaną?
Ciasto na rogaliki z nadzieniem jabłkowym jest naprawdę pyszne, a sam przepis nietrudny i szybki w przygotowaniu. Każdy z nas pamięta smak i zapach dzieciństwa, a każdemu kojarzy się on z czym innym. Niewątpliwie rogaliki z kwaśna śmietaną i nadzieniem jabłkowym należą do jednych z takich zapachów, które przywołują słodki czas dzieciństwa.
Składniki na ciasto:
- Mąka (2 szklanki zwykłej mąki typ 330 i 2 szklanki mąki półgrubej)
- Mleko – 1 szklanka
- Masło – 125g
- Cytryna – 1 sztuka
- Drożdże – 1 kostka
- Sól – 2 łyżeczki
- Cukier kryształ – 3 łyżki
- Jajka – 3 sztuki
- Kwaśna śmietana – 200 ml
Składniki na nadzienia:
1. Nadzienie jabłkowe
- 4-5 jabłek
- Cukier
- Cynamon
2. Nadzienie orzechowe
- Mielone orzechy
- Mleko – 1-2 łyżki
- Cukier
Wykonanie pysznych rogalików
Do pieczenia potrzebne będą też 2 żółtka i 2 łyżki mleka. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, śmietanę i skórkę z cytryny. Do letniego mleka dodać cukier (1 łyżka), mąkę (2 łyżki typ 330) i zmiażdżone drożdże. Dodać kwaśne drożdże (kostka) oraz roztopione masło 125g)
Do ciasta z kroku 1 dodać wyrośnięte drożdże z kroku 2. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Przygotowanie nadzienia.
- Nadzienie jabłkowe: jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cynamon.
- Nadzienie orzechowe: do orzechów dodać mleko i cukier.
Można przygotować dowolne nadzienie np. serowe, makowe, dżemowe itp.
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Ciasto wyjmij na posypana mąką blachę i podziel na 8 części. Każdą część na dodatkowe 3-4 mniejsze bochenki i zwiń je w okrąg. Nałóż nadzienie na przygotowane bochenki. Ułóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piecz w piekarniku na termoobiegu około 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmij z zaczekaj do ostygnięcia rogalików. Podawaj na ciepło lub zimno, jako osobna przekąska lub poobiedni deser.