Eliksir długowieczności, ratunek dla wątroby i odporności – te niewinne główki łąkowe to twoje zbawienie. Zbieraj je do kubka i zaskocz się.
Nie tylko do tworzenia efektownych wianków na głowie można wykorzystać mniszka lekarskiego. Ta roślina o barwie słońca, zdaniem medycyny tradycyjnej, ma niezwykłe właściwości zdrowotne, które powinniśmy wykorzystać kiedy tylko zakwitnie. Podpowiemy Ci, jak skorzystać ze starodawnej receptury na syrop leczniczy z tej rośliny.
Zdrowotne korzyści z mniszka lekarskiego
To co wydaje się na pierwszy rzut oka jedynie uroczym kwiatem, jest w rzeczywistości ziołem o licznych zaletach dla naszego zdrowia, dlatego nie należy go lekceważyć.
- Potęguje odporność,
- Pomaga w zapobieganiu grypie, nieżytom nosa, a nawet nowotworom,
- Działa antyseptycznie i detoksykująco,
- Sprzyja procesom trawiennym, przemianie materii, pomaga neutralizować kwasowość organizmu, wpływa na regularność wypróżnień,
- Przyspiesza wydalanie moczu,
- wspomaga procesy odwadniające, oczyszczanie oraz prawidłowe funkcjonowanie nerek i układu moczowego,
- Sprzyja gojeniu skóry, pomaga w leczeniu urazów i chorób skórnych, dezynfekuje rany,
- Wspomaga i oczyszcza wątrobę, stanowi profilaktyczną ochronę przed chorobami tego organu,
- Stymuluje produkcję czerwonych krwinek, wpływa na dotlenienie krwi, oczyszcza ją, pomaga zapobiegać i leczyć anemię,
- Sprzyja tworzeniu tkanki kostnej, przyswajaniu wapnia i witamin,
- Zmniejsza nasilenie migren, bólów brzucha, jak również stawów i mięśni.
Starodawna receptura na domowy syrop z mniszka lekarskiego jest niezastąpiona w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń. W żółtych kwiatach mniszka, jak mówią, ukryta jest energia słońca. Ci, którzy korzystają z syropu na bazie mniszka, mogą cieszyć się dobrym zdrowiem i długo zachować siłę. Szczególnie pozytywny wpływ mniszka na zdrowie wątroby jest nie do przecenienia. Te żółte kwiaty mogą być dla niej niezastąpionym wsparciem.
Korzyści ze stosowania syropu z mniszka lekarskiego:
- wspiera pracę gruczołów,
- profilaktycznie i leczniczo na choroby oskrzeli, łagodzi kaszel,
- jest pomocny przy wiosennych alergiach,
- usuwa uczucie zmęczenia,
- wspiera organizm podczas stanów zapalnych wątroby i przyspiesza jej regenerację,
- jest pomocny w zachowaniu zdrowego żołądka, a także oczyszcza krew i jelita,
- rozpuszcza kamienie żółciowe, a także pomaga poprawić funkcje śledziony,
- skuteczny jest przy dnie moczanowej i reumatyzmie,
- łagodzi obrzęki,
- obniża ciśnienie krwi i rozcieńcza zbyt gęstą krew,
- dostarcza organizmowi energii.
Aby przygotować gotowany syrop, potrzebujesz:
- 230 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego,
- 1,5 l wody,
- 2 cytryny,
- 1 kg cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania jest następujący:
Zbierz kwiaty w miejsca wolne od kurzu, najlepiej gdy są w pełni rozwinięte. Pozostaw je do wyschnięcia na słońcu, po czym zalej odmierzoną ilością wody i zostaw do zaparzenia do następnego dnia. Przecedź przez płótno, lekko wyciśnij, dodaj dobrze umyte i pokrojone w plastry cytryny oraz cukier. Gotuj, mieszając od czasu do czasu.
Gotuj aż syrop lekko zgęstnieje. Przelej ciepły syrop do czystych, podgrzewanych słoiczków, zamknij pokrywami i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Syrop możesz wykorzystywać do słodzenia herbat i lemoniad, a także jako dodatek do deserów.