Polecam wykonanie podwójnej porcji: Najlepsze ciasto na racuchy: Potrzebujesz tylko 1 szklankę, 2 jabłka i podstawowe składniki.

Rewelacyjne racuchy z jabłkami, które są cudownie puszyste, jędrne i bez drożdży. Idealny obiad lub słodkie śniadanie dla całej rodziny!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka startych jabłek (około 2 kawałki jabłek)
  • 1 łyżka oleju

Opcjonalnie do serwowania:

  • Cukier puder
  • Twarożek
  • Kwaśna śmietana
  • Świeże owoce
  • Syrop klonowy

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Wymieszaj żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i solą.

Porcjami posyp przesianą mąkę i upewnij się, że nie tworzą się grudki. Następnie wymieszaj starte jabłka. Białka ubijaj na sztywno.

Stopniowo mieszaj z ciastem. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem, upiecz racuchy na średnim ogniu z obu stron, aż zbrązowieją. Podawać z dodatkami do smaku. Najbardziej lubimy po prostu posypane cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!