Oryginalny przepis z 1895 roku. Przepis na najlepsze jakie kiedykolwiek jadam racuszki według przedwojennej receptury.

Przepis na najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam racuszki według przedwojennej receptury. Oryginalna receptura z 1895 roku.

W ramach cyklu „Sentymentalny wtorek” proponujemy klasyczny przepis na racuszki według receptury z 1895 roku. Domowe racuszki są pulchne, smaczne, a przy tym nietrudne do wykonania. Kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, ze śniadaniami lub podwieczorkami u babci.  

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 25 g drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 250 g przesianej mąki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.

Przepis:

Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, a następnie wlewamy je do mąki. Dodajemy masło, żółtko i sól. Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy. Potem zostawiamy ciasto na 20 minut. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.

Rozgrzewamy olej na patelni. Wykładamy porcję racuszków drewniana łyżką, za każdym razem maczając ją w wodzie. Jest to sposób, by ciasto nie przyklejało się do łyżki i bez problemu opadało na patelnię. Racuszki należy smażyć 3-4 minuty z każdej strony, pilnując, by krawędzie się nie przypalały.

Oryginalna receptura z „Kucharza warszawskiego” z 1895 roku

Należy rozczynić ciasto z kwarty mąki ze szklanką mleka, dodając dwa łuty drożdży. Wbić cztery żółtka i dołożyć łyżkę świeżego masła. Wyrobić wszystko warząchwią. Dodać trochę soli. Roztopić smalec lub masło na patelni. Jak tylko ciasto podrośnie, kłaść je łyżką na rozgrzany tłuszcz. Gotowe placki posypać cukrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!