Zasmakuje całej rodzinie: Krążki ziemniaczano – mięsne – Rewelacyjny smak.
1 381
Doskonały i szybki obiad. Kilka razy próbowałam tego przepisu zawsze z innym rodzajem mięsa i za każdym razem efekt był znakomity.
Składniki:
4 kawałki kurczaka, wieprzowiny (można też użyć filetów rybnych)
ziemniaki (ok. 2 szt.)
sól
pieprz
pomidory
1 większa cebula
śmietana lub majonez
tarty żółty ser
Przygotowanie:
Delikatnie postukaj mięso pod folią, dopraw przyprawami (jeśli używasz przypraw zawierających sól, nie musisz dodawać dodatkowej soli). Ziemniaki myjemy i kroimy na grubsze plastry. Ziemniaki wrzuciłam do wrzącej osolonej wody na kilka minut – na około 7 minut.
Teraz ułożymy warstwę na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. To bardzo proste. Na dno kładziemy plastry ziemniaczane – na kółkach nakładamy odrobinę kwaśnej śmietany lub majonezu. Posyp serem, dodaj mięso, krążki cebulowe, krążki pomidorowe. I na koniec warstwa kwaśnej śmietany/majonez.
Na koniec posyp startym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w 180 stopniach.