Zasmakuje całej rodzinie: Krążki ziemniaczano – mięsne – Rewelacyjny smak.

Doskonały i szybki obiad. Kilka razy próbowałam tego przepisu zawsze z innym rodzajem mięsa i za każdym razem efekt był znakomity.

Składniki:

  • 4 kawałki kurczaka, wieprzowiny (można też użyć filetów rybnych)
  • ziemniaki (ok. 2 szt.)
  • sól
  • pieprz
  • pomidory
  • 1 większa cebula
  • śmietana lub majonez
  • tarty żółty ser

Przygotowanie:

Delikatnie postukaj mięso pod folią, dopraw przyprawami (jeśli używasz przypraw zawierających sól, nie musisz dodawać dodatkowej soli). Ziemniaki myjemy i kroimy na grubsze plastry. Ziemniaki wrzuciłam do wrzącej osolonej wody na kilka minut – na około 7 minut.

Teraz ułożymy warstwę na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. To bardzo proste. Na dno kładziemy plastry ziemniaczane – na kółkach nakładamy odrobinę kwaśnej śmietany lub majonezu. Posyp serem, dodaj mięso, krążki cebulowe, krążki pomidorowe. I na koniec warstwa kwaśnej śmietany/majonez.

Na koniec posyp startym serem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w 180 stopniach.

Podawać ze świeżymi warzywami.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!