Mamy przepis idealny, wg rodzinnej receptury: Robienie Mazurka bez obaw, że się nie uda i sterty brudnych naczyń.
1 596
„Mazurek” to narodowy polski przysmak, który przygotowywany jest głównie na Wielkanoc. Deser obfituje w orzechy i suszone owoce, a na wierzchu udekorowany jest często dżemem lub śmietaną.
Jest niesamowicie smaczny i aromatycznym przysmakiem cukierniczym. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt mówi sam za siebie! Spróbuj mojego przepisu i przyrządź te pyszne ciasto nie tylko z okazji święta, na co dzień również sprawdzi się idealnie jako smaczny dodatek do aromatycznej kawy lub herbaty.
Składniki:
0,3 kg suszonych śliwek
0,3 kg suszonych moreli
0,3 kg rodzynek
0,3 kg orzechów włoskich
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
100 g margaryny
0,5 łyżeczki sody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Suszone owoce pokrój na małe kawałki, a rodzynki opłucz i osusz. Posiekaj orzechy włoskie.
Ubij jajka z cukrem na gładką masę. Mieszając delikatnie dodawaj mąkę.
Wymieszaj sodę oczyszczoną z łyżeczką octu i dodaj do ciasta. Rozpuść margarynę, lekko ostudź i dodaj ją do pozostałych składników wraz z sokiem z cytryny i miodem.
Do ciasta wlej przygotowane orzechy i suszone owoce, dobrze wymieszaj.
Przykryj formę pergaminem i posmaruj olejem. Włóż ciasto do formy. Deser piecz przez 35 minut w temperaturze 150–160°C na złoty kolor.
Te pyszne ciasto możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj dodać do niego inne suszone owoce, takie jak np. jabłka, gruszki lub żurawinę. Wierzch udekoruj np. cukrem pudrem.