Pyszny deser bez pieczenia: herbatniki, twaróg, śmietana, czekolada… deser, który warto zapisać.
55 426
Masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcesz poświęcić na przygotowanie dużo czasu? Ten przepis jest dla Ciebie.
To proste i jakże pyszne ciasto zrobisz bez użycia piekarnika.
Czego potrzebujesz?
Przyszykuj sobie blachę o wymiarach 20 x 30 cm.
Oprócz tego przygotuj 40 herbatników,
180 ml mleka,
375 ml śmietany,
80 g puddingu niegotowanego,
500 g twarogu,
200 g cukru pudru
80 ml mleka.
Dodatkowo, jeśli oczywiście chcesz, możesz przygotować sobie ok. 150 g czekolady, 100 g startej białej czekolady oraz 150 ml śmietany 30%.
Robienie ciasta zacznij o namoczenia herbatników w mleku. Nie musisz trzymać ich zbyt długo, kilka sekund zupełnie wystarczy. Pierwszą warstwę ciasteczek umieść na dnie foremki.
Dodaj cukier do twarogu i wymieszaj. Ubij pudding wraz ze śmietaną i mlekiem. Rób to do momentu uzyskania jednolitej masy.
Po jej utworzeniu dodaj twaróg i ubijaj do czasu, aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość. Na wcześniej ułożonych herbatnikach rozprowadź połowę zrobionego kremu.
Z kolejnych ciastek, również namoczonych w mleku, stwórz następną warstwę ciasta. Nanieś na nią drugą połowę kremu, równomiernie rozprowadzając, a na nią połóż ostatnią już warstwę ciastek.
Z czekolady i gorącej śmietany zrób polewę, używając do tego trzepaczki. Następnie polej ciasto zrobioną polewą i włóż je na kilka godzin do lodówki.