Wystarczy że raz zrobisz buraka w takiej postaci, a będziesz robiła go codziennie.
2 583
Potrawa ta nadaje się tylko jako samo danie główne, ale również smaczne jako dodatek do dania głównego. Jest bardzo proste w wykonaniu dlatego polecam każdemu ten pyszny i zdrowy przepis.
Składniki:
1/2 kg małych buraków
czosnek
sól
pieprz
majeranek
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Najpierw wyczyść buraki, następnie pokrój je w łódki. Naczynie żaroodporne wyłóż dokładnie folią aluminiową. Ułóż w nim pokrojone buraki i ząbki czosnku ( ilość wg uznania, zależ czy wolimy aby danie było łagodne bądź bardziej ostre). Następnie dopraw je solą, pieprzem, majerankiem. Na koniec skrop całość oliwa oraz octem.
Podgrzej piekarnik do 200 stopni, a następnie piecz przez 60-90 minut – w zależności od wielkości buraków. Buraki powinny być przykryte folią, można ją zdjąć pod koniec pieczenia. Smacznego!