Pół godziny i masz je na stole: 40 sztuk z 3 jajek: Domowe proste wianki z kremem serowym.
16 287
Doskonały przepis na szybkie i łatwe domowe ptysie, z którymi naprawdę każdy sobie poradzi. Wystarczy postępować zgodnie z tymi prostymi instrukcjami, a otrzymasz fantastyczny, smaczny deser!
Potrzebujemy:
Na ciasto:
Mąka – 150 g
Woda – 350 ml
Masło – 150 g
Jajka – 3 szt.
Sól – 1/4 łyżeczki
Krem:
Śmietana 36% – 200 ml
Twaróg – 170 g
Cukier puder 50-100 g
Przygotowanie:
Włóż masło i wlej wodę do garnka. Postaw naczynie na kuchence i podgrzej, aż masło się rozpuści. Dodaj mąkę i mieszając stwórz jednolite ciasto.
Przełóż je do miski i odstaw.
W miseczce wymieszaj jajka ze szczyptą soli.
Zacznij ubijać jeszcze ciepłe ciasto za pomocą miksera i stopniowo małymi porcjami dodawaj jajka.
Ubijaj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
Ciasto włóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj z niej krągłe ciasta na wyścielaną papierem do pieczenia blaszkę.
Ustaw piekarnik na temperaturę 250 stopni i piecz przez około 10 minut.
Następnie przekrój ciasta na pół i przygotuj krem.
Ubij śmietanę z twarogiem i cukrem.
Pomiędzy dwie części ciasta wyciśnij krem, złóż i gotowe! Możesz posypać je jeszcze odrobiną cukru pudru. Smacznego!