Gospodynie coraz częściej przygotowują samodzielnie słodycze, ponieważ te sklepowe zawierają sporo cukru i zbędnych, niezdrowych dodatków chemicznych.
Dlatego powinieneś pomyśleć o swoim zdrowiu i zdrowiu swojej rodziny i znaleźć porządny naturalny zamiennik sklepowych słodyczy. Dziś powiemy Ci, jak szybko i bardzo łatwo zrobić słodycze z orzechów, suszonych owoców i płatków we własnym domu .
Domowe słodycze z suszonymi morelami i orzechami
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki miodu
- 70 g ciemnej czekolady
- 5 orzechów włoskich
- 40 g suszonych moreli
- 1 łyżka mleka
- kakao w proszku i nasiona sezamu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Podziel i rozpuść gorzką czekoladę (w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej). Drobno posiekaj suszone morele i orzechy. Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, mleko, orzechy, suszone morele i miód, ostudź. Uformuj małe kulki z powstałej masy. Obtocz je w kakao i sezamie.
Cukierki czekoladowe z figami
SKŁADNIKI
- 250 g suszonych fig
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2-3 orzechy włoskie
- kakao w proszku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przez chwilę namocz figi we wrzącej wodzie. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj trochę masła. Na dole fig wykonaj nacięcie poprzeczne i napełnij każdy owoc plasterkami orzechów włoskich. Nadaj im kształt trufli. Zanurz figi w ciepłej czekoladzie, ostrożnie wyjmij i połóż na ruszcie.
Gdy czekolada zacznie twardnieć, obtocz cukierki w kakao i udekoruj mielonymi orzechami. Następnie włóż je do lodówki na kilka godzin.
Imbirowe Trufle
SKŁADNIKI
- 60 g kakao
- 4 łyżki kremu kakaowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżki świeżego imbiru
PRZYGOTOWANIE
Rozpuść krem kakaowy w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Dodaj kakao, sok pomarańczowy, stary imbir i wymieszaj, na gładką masę. Włóż ją do lodówki na 10 minut. Następnie utwórz z niej 15 małych trufli. Ostrożnie obtocz je w kakao i włóż do lodówki.