Dawno nie piekłam gruzińskich Stokrotek, ale kiedy mnie najdzie ochota, szybko zabieram się do roboty – Przepis.
Wiele osób wie z pierwszej ręki, jak pyszne mogą być gruzińskie wypieki.
Doskonale wiedzą jak obchodzić się z wypiekami. Dlatego proponujemy dziś ugotować jedno pyszne danie, a mianowicie ciasteczka z orzechami. Niektórzy nazywają go „Stokrotkami”, podczas gdy sami Gruzini nazywają go „Gata”.
Chodzi o ciasto. Jest pyszne do jedzenia nawet bez nadzienia, ale z nadzieniem to generalna rozkosz. Przepis wcale nie jest trudny i jest odpowiedni nawet dla kucharzy, którzy wcale nie przepadają w robieniu deserów. Ilość cukru może się różnić. Więc nawet jeśli w ogóle nie lubisz słodyczy, przepis ci się spodoba.
GRUZIŃSKIE WYPIEKI
Ciasto:
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 150 g masła
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 g wanilii
- sól
Nadzienie:
SKŁADNIKI
- 200 g mąki
- 160 g cukru
- 50 g masła
- 1 łyżka orzechów włoskich
- jajko
PRZYGOTOWANIE
Zagnieść ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną, wanilinę i masło. Dodaj śmietanę do mieszanki i dobrze wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami. Powstałe ciasto nie będzie kleić się do palców i będzie się doskonale zachowywać: nie przyklei się do pojemnika.
Pokrój ciasto na kilka kawałków i każdy kawałek cienko rozwałkuj. To będzie nasza baza.
Do nadzienia musimy zrobić 2 rzeczy jednocześnie. Smaż i posiekaj orzechy i podsmaż trochę mąkę na innej patelni, aż stanie się beżowa. Smak będzie doskonały. Mąkę wymieszać z masłem, cukrem i orzechami włoskimi. Nadzienie wykładamy na ciasto i zawijamy w bułki. Teraz pozostaje posmarować bułki jajkiem, trochę szturchnąć widelcem i, jeśli chcesz, pokroić na porcje.
Stokrotki pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Ciasteczka będą smaczne i miękkie. Najważniejsze jest, aby przestrzegać odpowiedniej temperatury i nie prześwietlać wypieków. Podawać z herbatą lub kawą.
Nie musisz dodawać wanilii do ciasta, jeśli bardziej lubisz cynamon. Ale potem musisz włożyć go do nadzienia. Niektóre gospodynie domowe twierdzą, że takie ciasteczka dobrze komponują się z makiem. No cóż, ale wtedy będzie to zupełnie inne ciasteczko. A dzisiaj przygotowujemy właśnie „Gata”.