Przygotuj te pyszne domowe lody. Smakują jak te z lat 80’tych. Bez chemii i konserwantów.
1 368
Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy wlewaj powoli śmietanę 12%, mieszając, aż do połączenia się składników. Dodaj wanilię. Masę śmietanowo-jajeczną wlej do garnka lub rondla z grubym dnem. Gotuj na wolnym ogniu, powoli mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Odcedź masę przez sito i przelej do plastikowego pojemnika, w którym zostanie miejsce na śmietankę. Wstaw lody do zamrażarki.
W tym czasie ubij śmietankę 36%na sztywną masę. Wyjmij masę z zamrażarki i wymieszaj ją ze śmietanką. Ponownie włóż pojemnik do zamrażarki.
Raz na godzinę wyjmij pojemnik i mieszaj łyżką masę. Lody po 1-2 dniach są gotowe do spożycia.