Przygotuj te pyszne domowe lody. Smakują jak te z lat 80’tych. Bez chemii i konserwantów.
1 366
Do garnka z grubym dnem wlej mleko i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj cukier i wanilię, wymieszaj. Odstaw garnek do ostygnięcia. W tym czasie oddzielone żółtka ubijaj kilka minut do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Kiedy mleko całkowicie wystygnie, dodaj do niego masę z żółtek. Garnek ponownie postaw na piecu i zagotuj jego zawartość, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji mleka skondensowanego. Odstaw do ponownego ostygnięcia.
W dużej misce ubij śmietanę mikserem. Wymieszaj delikatnie obie masy, mleczną i śmietanową. Przełóż do plastikowego pojemnika lub puszki i wstaw do zamrażarki. Raz na godzinę wyjmuj pojemnik i mieszaj łyżką masę. Sprawi to, że będzie odpowiednio napowietrzona, co wpłynie na puszystość lodów, a także zniweluje grudki.