Robię je często z tego przepisu: Lepszych knedli nie jadłaś. Smakują obłędnie.
W czym tkwi sekret knedli idealnych? Odpowiedź jest prosta i na pewno znały ją nasze babcie. Chodzi o ziemniaki. Aby dodać jak najmniej mąki do ciasta, należy wybrać jak najbardziej mączyste ziemniaki, czyli takie, które mają w sobie dużo skrobi.
Najlepiej zapytać o to sprzedawcę lub przeprowadzić prosty test. Wystarczy, że przekroisz ziemniaka na pół i złączysz ze sobą połówki. Jeśli się skleją, to znaczy, że te ziemniaki będą idealne do przygotowania ciasta na knedle. Ziemniaki warto ugotować w łupinkach, wówczas wchłoną mniej wody i nie będziemy musieli dosypywać dużej ilości mąki do ciasta.
Niezbędnym elementem knedli są owoce. Najczęściej wybieramy śliwki, najlepiej węgierki, bo są małe i przepyszne. Ale truskawki i morele też świetnie się do tego nadają. Należy je dokładnie umyć i usunąć z nich pestki.
Przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
- ½ kg ziemniaków,
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- odrobina soli,
- cukier,
- kwaśna śmietana, bułka tarta lub cukier do podania.
Przygotowanie:
Dokładnie umyte i oczyszczone ziemniaki ugotuj w mundurkach, a do wody dodaj odrobinę soli. Kiedy ziemniaki się gotują, umyj śliwki, osusz je i usuń pestki. Wsyp owoce do miski, posyp bułką tartą, cukrem i dokładnie wymieszaj. Bułka tarta wchłonie nadmiar soku ze śliwek, a cukier sprawi, że nie będziesz musiał dosładzać ciasta.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę – będą lekkie i puszyste. Następnie dodaj wymieszaną ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka i odrobinę soli. Zagnieć ciasto. Zacznij formować placki.
Jeśli ciasto bardzo klei się do dłoni, delikatnie oprósz je mąką. Na środku każdego placuszka połóż śliwkę, zamknij ją w cieście i uformuj kulkę. Ważne, żeby dokładnie zalepić wszystkie dziurki, bo w przeciwnym razie woda dostanie się do środka. Tak ulepione knedle ugotuj w wodzie z odrobiną soli. Kiedy kulki wypłyną na powierzchnię, odczekaj 3-4 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.